Vad är Google Penguin för något?

Google Penguin, Pingvinen, åsyftar det spamfilter som Google implementerat som del av sin algoritm, för att rensa upp webbplatser som syns högt i sökresultat – trots att de bryter mot Googles riktlinjer. Med andra ord kan du som domänägare bli straffad om du bryter mot en rad olika suspekta gärningar, varav ett axplock av dem kan vara:

  • Du ägnar dig åt länkspamming.
  • Du bygger upp en webbplats designad för att lura besökaren eller leda dem till att göra något utanför webbplatsens egentliga ämne, främst genom att få besökare att klicka vidare till en “modersida”.
  • Aggressivt användande av exaktmatchande ankartexter med fokuserade sökord.

Kort och gott bryter mot de riktlinjer Google bestämt för att ge användare av deras sökmotor en så transparent och skräddarsydd upplevelse som möjligt.

 

Hör gör man bäst sökmotoroptimering?

Egentligen gäller sunt förnuft i denna fråga; känner du att du på något sätt lurar dina potentiella besökare eller att du befinner dig på en position du inte förtjänar, eftersom du skapat artificiella resultat (länkar) på egen hand, så bryter du möjligtvis mot Googles riktlinjer.
Det märks när man drabbas av Pingvinen. Ett tapp i antalet besökare, sökord som försvinner ur sökresultat och svårigheter att klättra tillbaka igen är oftast symptomen på en bestraffning. Domänen döms mer eller mindre till obemärkthet och kan inte återfå sin forna status förrän man åtgärdat misstänkta problem och inväntat en uppdatering från Google som bedömer huruvida man skött sin åtgärdsprocess eller ej.

Filtret annonserades den 24 april 2012, och var alltså ett försök till att bekämpa de metoder som man vanligtvis kallar för black hat SEO. Detta inbegriper ett brett sortiment av allehanda knep till att få webbplatser av tveksam kvalité att hamna högt upp i SERP:en, men i pingvinens fall fokuserades främst de så kallade länknätverken.
Det innebar att man, genom att medvetet peka om länkar från diverse olika domäner till en annan, oberoende domän skapade ett artificiellt rankningsresultat och på så vis lurade Google till att få domänen att se starkare ut än vad den egentligen var.

Att medvetet spamma en domän med länkar har varit ett populärt sätt att “förbättra” synligheten i sökresultaten, och det har till dags dato släppts sex versioner av Pingvinen – med rykten om en annalkande uppdatering 2016 som ämnar att fungera i realtid, utan manuell övervakning och uppdatering från Googles webbspamsteam.
Medan filtret främst fokuserat på artificella länkprofiler så har Pingvinen tagit steg för att även inkorporera åtgärder mot så kallade doorway pages, konstruerade sidor avsedda endast för att leda söktrafik till en huvudsite, och siter med överdrivet stöd för annonser i den övre delen av sidan.

 

Pingvinen är bara ett filter

Värt att komma ihåg är att Pingvinen “bara” är ett filter – Google använder Pingvinen främst för att ta bort och bekämpa de värsta förövarna. Det värsta nedslaget kom vid första uppdateringen 2012, då 3,1% sökningar påverkades. Med andra ord är det inte ens säkert att Google fångar förövare, om de inte får tips om misstänkta förbrytare eller manuellt upptäcker dem. Sverige som SEO-land nedprioriteras dessutom en smula, vilket medför att risken för upptäckt och bestraffning sjunker desto mer.

Summa summarum – Pingvinen är ett filter avsett för att få bort de värsta länkfuskarna på marknaden, och medan det är ett brett filter och inget som konstant tar bort domäner från sökresultaten eller regelbundet straffar webbplatser som bryter mot Googles riktlinjer, så kan det vara värt att ha ett sunt förnuft och vara så transparent och välvillig mot både Google såväl som deras användare.