Förlorar jag min länkkraft när jag byter domän?

Så du vill byta domän. Kanske har du tröttnat på gamla webbplatsens design, eller så kanske du vill starta om på nytt inom samma bransch eller dylikt, eller så har du någon annan anledning. Beroende på hur länge din gamla domän existerat och hur många omnämnanden, inlänkar, du och din webbplats fått under tiden så kan det vara värt att flytta över gamla domänens kraft till den nya domänen. Detta naturligtvis för att bibehålla domänstyrkan och även placeringarna i sökresultaten för dina utvalda sökord.

Problemet som många stöter på vid en domänflytt är att de är osäkra på hur de ska göra i detta fallet. Det finns en mycket enkel lösning, och det är att göra en så kallad 301 redirect, en omdirigering på servernivå.

Genom att göra en 301 på din gamla domäns sidor till din nya domäns motsvarande sidor så berättar du i princip för Google att du flyttat till en ny URL-adress, och att Google numer ska börja ta hänsyn till den nya adressens innehåll istället. Den gamla domänen sugs då upp i den nya domänens omfång och smälter ihop med det nya innehållet, samtidigt som den ger en sökväg från det gamla innehållet.

En del gör fel och gör en 302 redirect istället, en så kallad temporär omdirigering. Gör inte detta misstaget. Medan det fungerar rent praktiskt, så är det avsett som just en temporär lösning, och bär inte med sig något värde från en punkt till en annan, som 301 gör. All länkkraft och potentiellt värde försvinner därmed på vägen in i tomma intet och slösas mer eller mindre bort.

 

Hur gör jag en 301 redirect?

Ibland varierar tillvägagångssättet till hur du sätter 301 redirect som order till din webbplats, men den simplaste och definitivt enklaste lösningen är att gå in på servernivå via en FTP-klient av något slag, förslagsvis Filezilla, gå in på webbplatsens .htaccessfil (om den inte existerar så går det bra att skapa en textfil och döpa den till .htaccess) och lägga in följande kod:

Om du vill flytta en enskild sida till en ny motsvarighet:
Redirect 301 /gammal-sida.html http://www.mydomain.com/ny-sida.html

Om du vill flytta en hel domän till en ny, motsvarande:
Redirect 301 / http://www.exempel.com/

Och så vidare. Ibland är det inte alltid så lätt, beroende på vilket CMS du använder, eller vilket språk webbplatsen är skriven i, och då krävs det lite modifikationer på de kommandon som fylls i i .htaccess-filen. Men det går att läsa sig till – det finns alltför många olika variationer för att det ska listas här.