Hur kan man göra sin SEO själv?

När du som företagare ska inrikta dig på sökmotoroptimering, så är det många som talar om hur viktigt det är att ha relevanta länkar från andra sidor till den egna sidan. Något som kallas backlinks, och är en gren inom sökmotoroptimering som kallas länkbygge. Det är helt riktigt att detta är ett värdefullt tillskott till din sidas SEO-kraft, men du ska tänka på att detta är ett arbete som tar mycket tid och att du inte kommer att få de bästa och mest kraftfulla länkarna redan när du börjar.

Eftersom Google ser bäst på länkar som är organiska (naturligt uppkomna), så får du börja med lågt hängande frukt. Det vill säga att om du som företagare börjar med att få länkar från vänner, kollegor, leverantörer och andra intresseorganisationer så kommer Google att se detta som ett naturligt länkbygge, och premiera detta i sökmotorerna när du senare får en naturlig spridning och får in länkar från andra sidor med högre kvalitet.

 

Att börja med länkbygge

 

Vad som är viktigt när du ska öka din kraft genom den gren inom sökmotoroptimering som kallas för länkbygge, är att du får länkarna på ett så naturligt sätt som möjligt. Med detta menas att det är bättre att få länkar som ges bort eller anskaffas via t.ex. länkbyte. I början så är det då bra att få en stabil grund av länkar från vänner, kunder och leverantörer och på så sätt bygga en grund som gör att dessa kan spridas. Vad du sedan kan göra är att söka bland olika sidor där du gratis kan registrera dig och ditt företag. Idag finns det många sådana sidor som kan hittas mycket enkelt genom att söka på Google, och dessa sidors värde varierar beroende på hur stora de blivit samt vilka företag det är som står bakom dessa. Se också upp med skräplänkar vilket exempelvis kan vara länkar från dåliga bloggar eller irrelevanta forum, då dessa länkar kan vara direkt skadliga för din sökmotoroptimering.

När det gäller att hitta bra backlinks så var det Pagerank som dessa mättes i, och ju högre pagerank de hade desto svårare var det att få dessa länkar gratis. Idag är det förlegat med Pagerank som bytts ut mot metoder som Trust Flow, Moz DA och Moz PA. På de bra sidorna är det oftast så att det krävs en motprestation i form av en länk tillbaka till denna sida. När detta uppstår så får du naturligtvis avväga vad sidan du vill ha en länk från har för värde, och vad du kommer att vinna i SEO-kraft genom detta.

 

Några enkla sätt att gå tillväga när du ska bedriva sökmotoroptimering med länkbygge

 

Det första du ska göra är att noga undersöka vilka backlinks som dina konkurrenter har. Detta gör du genom att söka på dina primära keywords i Google, och ta reda på vilka backlinks som de fem första resultaten du får upp har. Saker att se till är varifrån deras länkar kommer. Detta kan vara olika medier som nyhetssidor, bloggar eller från sociala bokmärken. Antalet backlinks som dina konkurrenter har är också viktigt, samt att även kontrollera värdet på de sidor som deras backlinks kommer från. Variationen av alla dessa länkar är också av stor vikt.
När du har denna information så är det då dags att börja gör det ännu bättre genom att skaffa länkar från samma sidor som, eller likvärdiga länkar som dina konkurrenter. När detta är gjort så kommer du förmodligen att efter hand komma ifatt dina konkurrenter i sökresultaten, men ditt jobb kommer inte att sluta här. Det är då det är dags att börja leta på riktigt och skaffa länkar som dina konkurrenter inte har. Detta kan du effektivt göra genom att gästblogga eller byta blogginlägg, samt genom en mängd andra sätt som du kan hitta mycket information om på nätet.

 

Viktigt att tänka på när du gör länkbygge

 

Alla sökmotoroptimering ska planeras ur ett långsiktigt perspektiv, och i länkbygge så är detta något som är extra viktigt att tänka på. Det finns många som idag erbjuder 100-tals, eller 1000-tals, länkar att köpa i paket. Detta ska du inte göra då detta oftast inte håller någon hög kvalitet, samt att du kommer att få onaturligt många länkar på samma gång. Detta kan då istället leda till att du straffas av Google. Något annat som också är mycket viktigt är att bara välja sidor som har ett bra värde, är accepterade av Google och som verkligen är kvalitativa och relevanta för ditt budskap. Det är därför mycket viktigt att hålla koll på alla sina backlinks från forum och bloggar, vilket i många fall istället för att öka din SEO-kraft kan bidra till att försämra den.