Hur lång tid tar SEO?

Om du för närvarande äger en, eller planerar att äga en sajt så kommer du förr eller senare att stöta på SEO som koncept och metod för att synas bättre på Internet. Idag används Googles sökmotor drygt 9 av 10 gånger när en person gör en sökning på Internet, och därför ligger det egentligen i allas intresse att synas så bra som möjligt på de sökord som rör ens verksamhet och webbplats.
Att börja med SEO, dock, är lätt, men desto svårare att bemästra och få ut optimala resultat från. Det är dessutom ett långsiktigt projekt som kräver mycket tålamod, en hängiven analytisk förmåga och enträget, dedikerat och passionerat arbete, eftersom optimeringen av din webbplats egentligen aldrig slutar.

Det finns inget slut på sökmotoroptimering, just för att Google dels förändrar sin algoritm hundratals gånger bara på ett år, och dels för att du konkurrerar med andra, konkurrerande webbadministratörer som är lika angelägna som du är om att synas så bra som möjligt på dina utvalda sökord. Att ständigt vara på tårna är något givet inom branschen och som marknadsföringsform gäller det att vara ett steg före dina konkurrenter så mycket som möjligt – hela tiden.

 

SEO är en långsiktig investering

 

Det är viktigt att förstå att sökmotoroptimering framförallt tar tid – beroende på hur din verksamhet växer och hur mycket arbete du lägger in på att optimera din site och din länkprofil så kommer du inte se några substantiella förändringar i rankningsresultaten inom det att 3-4 månader har passerat.

Lägg därtill ett par månader om du leder länkar till din site då Google sökspindlar kan vara långsamma med att uppmärksamma dina framsteg och förändringar som du arbetat på. Först efter drygt ett år kan du på allvar börja jämföra var du stod när du började med var ditt SEO-arbete tagit dig.

Det kan ytterligare ta tid eller gå trögt eftersom dina prestationer och resultat ibland beror till stor del på hur din nisch, dina konkurrenter och förutsättningar ser ut. Att äga ett kasino eller syssla med lån skiljer sig mycket från att försöka synas på söktermer som ”kaffetermosar” eller ”cykelverkstad Ängelholm”.

Sammanfattningsvis så är SEO ett långsiktigt arbete som kräver mycket tid, men som är billigt och oftast ger en otroligt bra lön för mödan. Det bör vara ett givet inslag i varje marknadsförares eller webbplatsägares marknadsföringsplan och bör genomsyra hela webbplatsens innehåll och tonalitet.