Vad är nofollow-länkar och hur använder du dem?

Mar. 24, 2015  |    |  Sökmotoroptimering

På alla länkar går det att lägga till vissa funktioner. Exempelvis går det att välja om den externa sida som länken pekar mot ska öppnas i samma fönster eller i ett nytt. De som jobbar i exempelvis WordPress gör denna justering genom att klicka i en liten ruta när man anger var länken ska gå.

En annan funktion som går att lägga på länkar är Nofollow. Översatt till svenska blir detta “Följ inte” och talar på ett sätt även om vad det handlar om. Nofollow på en länk betyder att denna länk inte räknas som “en röst” och därmed inte ger någon länkkraft. Länkkraften som finns på en sida ska alltså “Inte följa” den väg som länken pekar. Om Nofollow läggs på en länk syns detta i Html-koden med rel=”nofollow”.

Varför använda sig av Nofollow?

Inom sökmotoroptimering finns det flera tillfällen då man inte vill att länkkraft ska delas ut till en extern sida.

För det första handlar det om bloggkommentarer. Det finns de som väljer att ha DoFollow-länkar (motsats mot nofollow) på de länkar som läggs i kommentarer men det vanliga är att inte ha det. Orsaken till att man väljer att ha No-Follow är att man bör själv ha kontroll på var man länkar från sin sida. I kommentarer kan det läggas länkar till sidor som man inte alls vill bli sammankopplade med.

En annan orsak är att det enligt Googles Riktlinjer alltid ska vara NoFollow på länkar som är köpta. Exempelvis om man säljer en banner eller ett reklaminlägg på en blogg så ska länken vara NoFollow enligt Google. Detta eftersom de anser att köpta länkar som har DoFollow blir ett sätt att försöka påverka rankingen vilket inte gillas av sökmotorn.

En tredje orsak är i de fall man har väldigt många utlänkar från en och samma sida. Detta är vanligt exempelvis för de som jobbar med affilite och länkar till en rad olika butiker från en sida. I dessa fall väljs vanligtvis NoFollow. Detta för att både undvika att ge länkkraft till butikerna man länkar till och för att många tror att länkkraften bättre stannar kvar om det inte är för många Dofollow-länkar på sidan.

Ska man då välja att ha NoFollow på alla sina utlänkar för att på så sätt maximera sin länkkraft och inte dela med sig till andra? Nej, så enkelt är det inte. Google ser inte nödvändigtvis utlänkar som något negativt, men man bör tänka på vad man länkar till. Att länka till relevant information som därmed ger besökaren ett mervärde är oftast positivt. Dessa länkar kan med fördel vara DoFollow.

Vid en första blick på en länk är det omöjligt att säga om den är Nofollow eller inte. Man måste manuellt läsa koden eller använda sig av program som gör detta. Det finns flera plugin till både Google Chrome och Firefox som läser av webbplatser och markerar vilka länkar som är Nofollow. Det är det enklaste sättet för de som vill undersöka en webbplats gällande detta.

Till Google Chrome finns SEO Quake som markerar alla NoFollow länkar med att dra ett streck genom orden som länkas.