Första steget inom SEO – att hitta rätt keywords

May. 03, 2015  |    |  Sökmotoroptimering

Att arbeta med SEO handlar om att synas på Google. Men vilka ord ska du synas på? Varför just dessa?

Det är allt för många som kastar sig över sin sökmotoroptimering utan att ha tänkt igenom en tydlig strategi. Att göra en keyword-analys bör vara första steget. Detta oavsett om man har tänkt arbeta med sökmotoroptimering under en lång tid eller bara vill förbättra sina placeringar genom ett arbete onpage. Många företagare säger att de vet vilka ord de vill synas på. Men på frågan varför de valt dessa ord svarar de “För att det är detta vi säljer”. Men det är inte vad företagaren anser att de säljer som är relevant. Det handlar om vad kunden anser att de behöver.

Ett exempel:

Ett städföretag i Malmö ville börja arbete med att synas bättre på Serpen. De ville fokusera på städföretag Malmö just för att det nyckelordet speglade hur de såg på sig själva. Men vid en tydligare ordanalys visade det sig att det är fler som söker på städfirma Malmö än Städföretag Malmö. Just detta belyser det första felet som många gör. De utgår från sina egna kunskaper inom branschen och använder de uttryck som används inom branschen. Men det är inte branschfolk som i första hand söker på nätet.

Så lägg ner ett antal timmar på att verkligen leta efter de nyckelord som är bäst. Då handlar det inte bara om antal sökningar per månad utan även detta i jämförelse gällande motstånd och möjlighet att klättra på Serpen. Även om ett sökord kan vara mycket lockande gällande hur många som söker så kan det vara bättre att välja ut två med färre sökningar men som bjuder på lättare väg upp till toppen.

Första steget bör alltså vara att plocka fram så många nyckelord (och fraser) som möjligt för att sedan gå vidare med att undersöka vilka av dessa som man främst bör satsa på. En fördel är att direkt skriva dem i ett Excellark och gärna gruppera dem utifrån olika kategorier. Städfirman som nämnts ovan skulle kunna ha en kategori med ord som är synonymer med ordet “städföretag”. Sen kan en kategori vara “Hemstädning” där ord som exempelvis hemstäd, hemstädning, städning hemma kan vara med.

Börja med att skriva ner så många ord du själv kommer på och fråga sedan någon som inte är insatt i ämnet och alltså inte jobbar inom den branschen. Du kommer se att skillnaden mellan hur företagaren och kunden tänker är stor. Gå vidare sen och titta på konkurrenter. Vilka ord rankar de högt på? Vilka ord verkar det som att de optimerar mot?

Nu bör listan vara ganska lång och då är det dags att göra den ännu längre.

Varje ord bör finnas med i olika böjningar och när det är flera ord i en “sökfras””bör de finnas i olika ordning. Exempel:

Frisör Malmö

Frisörer Malmö

Frisör Malmö Billig

Billig Frisör Malmö

Osv.

När det är lokal SEO (med ortsnamn i sökningen) är det extremt vanligt att tjänsten eller produkten ska vara först och sedan orten. Även adjektiven är vanligast att de kommer tidigast i sökningsfrasen. Det är exempel vanligare med Svart Kjol än Kjol Svart. Den som vet det kan i alla fall hoppa över att skriva upp en del ordkombinationer.

Listan är troligtvis lång nu. Det ska den också vara. Sen kommer nästa steg. Det blir att undersöka sökningsfrekvens, relevans och konkurrens.